expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

pátek 11. října 2013

Sydney- První noc v novém bytě


Sydney, Austrálie, 11.10.2013

Sydney [ˈsɪdni] IPA[2], nejrozlehlejší a nejlidnatější město v Austrálii, jde o hlavní město Nového jižního Walesu. Sydney se nachází na severovýchodním pobřeží Tasmanova moře. S jeho populací přesahující 4,5 milionů obyvatel (v  metropolitní oblasti) je nejlidnatější obcí v Oceánii.[3] Obyvatelé Sydney nemají v češtině jednoslovné pojmenování. V angličtině se ujalo slovo "Sydneysider" - toto slovo vzniklo z kosmopolitní a mezinárodní populace tohoto města.[4] [5]
Sídlo první britské kolonie v Austrálii, Sydney, bylo založeno 26. ledna 1788 u malého zálivu Sydney Cove[6] Arthurem Phillipem. Město je vystavěno na kopcích okolo členité a hluboko do pevniny zařezané zátoky Port Jackson, která se nyní spíše nazývá Sydney Harbour a nad níž se dnes tyčí Sydney Opera House a Harbour Bridge. V okolí metropolitní plochy se rozprostírají národní parky a pobřežní regiony, které obsahují spousty zátok, řek a pláží, včetně známé Bondi Beach. V městě se také nachází spousta parků, mj. i známý Hyde Park, čiRoyal Botanical Gardens (Královské botanické zahrady). Malý úvod z wikipedie, v rámci vzdělávání.

Vím že o tom píšu pořád, ale poraďte mi někdo jak zastavit nebo aspoň zpomalit čas, je to neuvěřitelný máme za sebou dva týdny v Sydney a já si vůbec neuvědomuji že byl měsíc který nazýváme zářím. Je to už vlastně víc než šest  týdnů co jsme opustili Nový Zéland, a vydali se cestovat. Připadá mi to jako včera, ale ona je půlka října. Takže jak tejden uteče mohl bych ti pobrečet, ale brečet člověče tak tohle asi fakt ne zpívá Matheus v jedné ze svých písní a já si s ním notuji.

Dneska jsem zjistil že přesto že jsme v Sydney kde se nachází konzulát České republiky a já strávil nemálo hodin vyhledáváním všemožných informací o nadcházejících parlamentních volbách  u nás doma, tak volit nebudu nejspíše moci, jelikož zápis pro tyto volby skončil 15.9, ještě to snad jde na věc zvanou voličský průkaz, ale ten je k vyzvednutí v mém volebním okrsku, takže trošku z ruky pro mě. Každopádně bych volil Babiše a jeho Ano, myslím že potřebujeme diktátora, s velkým sebevědomím, egem a spoustou odvedené práce která za ním je. Nečetl jsem programy všech stran, myslím že by to ani nemělo cenu, všichni budou slibovat hory doly,někdo více tam či tamhle, ale bude to vesměs stejné. Nezaměstnanost, korupce, zdravotnictví, školství, kultura, doprava asi všechny resorty v České republice by potřebovali být lepší, úspornější, produktivnější, méně zkorumpované atd. No takže šťastnou ruku Vám všem co můžete a budete u nás doma volit. Nezapomeň po volbách svoji volbu ještě podpořit činy. Já k volbám tedy nemůžu, ale vezmu si ze Světa a z každé země kterou navštívím  všechno co budu moct a snad budu moct někdy aspoň trošku předat tam kde je doma. 

Harbour Bridge
Konec politické agitace, stejně to sem nepatří. Co se týká našeho života v Sydney, strávili jsme první týden hledáním bydlení. Napsali jsme asi na 25 inzerátu, navštívili asi 10 bytů, což vzhledem k místním vzdálenostem a našemu orientačnímu smyslu nebyla úplně prdel, ale aspoň jsme poznali město. Zabralo Nám to celý týden kdy jsme žili střídavě u Ivči a Toma  v kombinaci s backapackerem na King Crossu což je taková známá místní čtvrť. Nakonec jsme se rozhodli že budeme žít s Indicko-německým párem cca. hodinu cesty do centra, kde máme školu. Tahle volba byla podpořena cenou a tím že jsme si s nima padli do oka a zafungovala vzájemná sympatie na první dobrou. Velkým mínusem byla ta dojezdová vzdálenost. Byl to čtvrtek kdy jsem jim napsal že to bereme. Nicméně na pátek jsme měli ještě poslední prohlídku, staršího domku na Pyrmount bay, kousek od Darling harbouru přímo v srdci Sydney.  Dům na první pohled předčil očekávání, a místo je to úžasné takže jsem musel udělat to co nesnáším. Změnit své rozhodnutí, napsat indickoněmeckému páru že se omlouvám, ale že měníme své rozhodnuti a že se stěhujeme jinam. Nesnáším nasírat lidi, kteří jsou mi sympatiččí, ale neměli jsem na výběr. No a v sobotu po snad poslední noci u Ivy a Toma jsme se konečně nastěhovali. Dům nakonec ukázal i své mínusy, a není jich málo ale už jsme se upsali na 5 měsíců takže není na výběr. Bude potřeba předělat mínusy na plusy, a po prvním týdnu myslím že to nějak půjde.
Takhle se baví kluci na Bondi

No celý první týden co jsme hledali bydlení, už jsme chodili i do školy. První den byl takový organizační, napsal jsme testík plus nějakej libesbrif proč jsme tu,  a absolvovali rozhovor.  Na základě těchto tří věcí jsme pak byli rozděleni do skupin, samozřejmě se potvrdilo to co jsem věděl já už dávno.  A to že nám k lepší angličtině chybí už jenom sebevědomí. No mě teda i gramatika trošku. :-) Každopádně když trošku mákneme myslím že nebude problém za půl roku složit zkoušku FCE. Jak to nazval Jakub  Fifth Certificate in Englisch:-) Evička ten den byla nejlepší ze všech a já jsme se dmul pýchou a jí to pomohlo že už ví že anglicky umí. Co se týče školy jako takové nechám si hodnocení na dýl, zdá se mi to brzo na to to odsoudit nebo vychválit.
Bazén na Bondi Beach

Jinak co už jsme v Sydney stihli. Navštívili jsme Bondi Beach a Manly Beach což jsou tady asi dvě nej pláže. Viděli jsme obrovský ohňostroj v rámci oslav sto let australské NAVY. Ohňostroj trval půl hodiny a byl odpalován současně z Darling Harbouru, Harbour Bridge, opery a se spousty vojenských lodí umístěných v okolí těchto dominant Sydney. Podle sdělovacích prostředků navštívilo tuto akci přes milion návštěvníků a když nevím jak se tenhle počet odhaduje, myslím že to nebylo daleko od pravdy. Další věc co stojí za zmínku byl Jazz festival na Manly beach, mělo to atmošku a šlapalo to tam dost, takže palec nahoru pro jazz.  A nejen že jsme navštěvovali, ale byli jsme dokonce navštíveni. Na své cestě do Perthu nás na tři dny navštívil Kuba s Lůcou. Rádi jsme je viděli doufáme že ne naposled, a Jakubovo vyprávění o 7 týdnech strávených v Thajsku v budhistickém klášteře zanechalo stopu, která už klíčí v inspiraci. 

The End, a já se jdu učit  :-)


Ohňostroj 100 let NAVY















2 komentáře :

  1. Jako fotka 'bazen na plazi' pecka!

    OdpovědětVymazat
  2. Dík Chucky já už propadám panice, že se to s tím foťákem nenaučim, a pochvala od mistra v oboru mi vlévá novou energii do žil:-)

    OdpovědětVymazat