expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

neděle 19. února 2017

TJ Burke and Dexter Rutecki

Canmore, Alberta, 17.02.2017

    TJ a Dexter to byli moji dva hlavní hrdinové dětství. Nebo spíše toho teenagerského věku. Tyhle dva jsou hrdinové filmu Osudný svah v Aspenu, neboli Aspen  Extreme chcete - li. Film vyšel v roce 1993 a já se k němu mohl dostat tak kolem roku 1998 což jsem byl v osmé třídě základní školy. Je to film o dvou floutcích které přestane bavit jejich ordinérní městský  život tak dají výpověď v práci nasednou do dodávky a vyrazí do Aspenu stát se lyžařskými instruktory. Film se pak trošku zamotává znáte to holky, drogy, sex a rock and roll, ale mě nadchla ta možnost sebrat se a jet a to že taková možnost vůbec existuje a že ji má vlastně každý to mě fascinovalo.  Žít v dodávce cestovat, pracovat a lyžovat atd. Myslím že jsme si tohle nesl a pořád nějakým způsobem nesu v sobě. VHSku s tímhle filmem bych možná ještě pořád někde našel, ale jednak ji není na čem přehrát a jednak si myslím že ta páska už byla hodně opotřebená, viděl jsme ten film nesčetně krát.

    Tehdy jsme měli tu možnost sjíždět sjezdovku v mém rodném městě Nýrsku skoro každý den po škole s mým kamarádem Michalem. Jízda stála korunu, takže za bůra pět jízd a domů. K lístku jste dostali dvoumetrové lano které mělo na jednom konci ocelový háček a na druhém konci tak 30- ti centimetrové dřívko. Vlek jako takový bylo vlastně jen ocelové lano na které jste se zahákli tím ocelovým háčkem pomalu jste napínali lano a současně jste si dali dřívko mezi nohy a když jste tenhle postup udělali dostatečně dobře vyvezli jste se nahoru. Nahoře na hoře jste se pak odhákovali cuknutím za lano, poté jste si lano uvázali kolem pasu a už jste fičeli dolů. Jak jsem přitom všem stíhal ještě držet hůlky už si nepamatuju.

   Co si ale pamatuji je jak jsme pilovali styl lyžování aby jsme jezdili stejně jako TJ a Dexter. Nohy u sebe a pěkné synchronizované obloučky jeden jako druhý. Samozřejmě jsme si u toho představovali jak jsme jeden Dexter a druhý TJ a hádali se který je který. Samozřejmě že jsme u toho snili jak budeme žít v dodávce v Americe a pracovat jako instruktoři. No a samozřejmě že se to skoro všechno s menšími čí většími odchylkami stalo. Když teď sedím v knihovně uprostřed kanadských rockie mountains, uvědomuji si že vlastně žiji to o čem jsme snil. Mám za sebou život v dodávce, nejsme tedy lyžařský instruktor i když bych asi už mohl být. Nelyžoval jsme tedy ještě v Aspenu, ale  na mnoha nejúžasnějších místech Severní Ameriky ano a další a další podobnosti.Tzv. drobná paralela by tu byla. Tak si dejte pozor o čem sníte pravděpodobně se to splní.



Žádné komentáře :

Okomentovat