expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

středa 30. dubna 2014

Singapore

28.4.2014, Ko Phi Phi Don, Thailand

Singapore, přiletěli jsme do tohoto městského státu, který leží v jihovýchodní Asii a rozkládá se na stejnojmenném ostrově a na dalších desítkách malých ostrůvků. Po osmi hodinovém letu ze Sydney v neděli večer, zamluvil jsem hostel ve čtvrti Geylang, takže první úkol zněl jasně, dostat se z letiště na pokoj. Samozřejmě na letišti nás zdrželi duty free obchůdky a po téměř 2.5 letech strávených na Novém Zélandu a v Austrálii mě nenechala cena 16  Singaporských dolarů za lahev litrového gina chladným a už tak přeplněný batoh musel povolit své švi a udělat místo na našeho nového společníka. On Singaporský dolar není o nic moc slabší myslím, že v současné době je to za jeden australský 1.15 singaporského dolarku a ještě pro lepší představu za jeden singaporký dolárek máte 16 kaček. Ale v Austrálii ta samá lahev přišla třeba na 50 možná 60 dolárku, takže jsem happy. No nic, místní anglicky rozumí dobře, takže se lehce ocitáme ve vlaku a za necelou hodku po jednom přestupu vystupuje ve čtvrti Geylang. Když srovnám krásné, čisté, prakticky zelené letiště se čtvrtí Geylang, je to nebe a dudy:-) Všude spousty lidí, stánků, restaurací, a musím říct, že do tropického vzduchu proniká i cosi, co musím nazvat smrad. Po půl hodince s plnou polní  nacházíme naše ubytko, hned na recepci se ptám, co se děje, že je všude tolik lidí a recepční mi odpoví, to je normální, to je každý den, to je Geylang. Poté co rozdýchám smrad na pokoji bez oken, zadám do googlu název Geylang a mám jasno, kde jsme. Můžete zde koupit dobré jídlo, levné pití, prostitutku či jakýkoliv fake telefon, která je právě na trhu, ale musíte být trošku osttražitější, aby jste o více věcí nepřišli. Přidávám foto z netu, jen pro představu, jelikož jak pozorný čtenář ví, že naše foto jsou na hardisku, který vypověděl spolupráci nečekaně po pár dnech, kdy vypršela záruční lhůta.
Geylang Singapore...foto z netu
Každopádně ubytování a hlavně smrad, který máme na pokoji, nás i přes velkou únavu vyhání k prozkoumání této pozoruhodné čtvrti. Dali jsme si jídlo a pivko a musíme říct, že nejlepší, vůbec teda nevíme co objednat, tak je to taková objednávka na slepo ale jídlo výborný, pivo studený, takže spokojenost. Nikdo nám nic neukradne a ani mi nic neztratíme, takže si pak v noci dáme panáka gina na oslavu krásného dne a spokojeně usneme.

Výhled na botanickou zahradu a na čilí ruch  na mořské hladině,
jelikož v Singapore se nachází největší dopravní přístav na Světě
který slouží jako křižovatka mezi Evropou, Asii a Austrálii
Ráno nebo spíš kolem desáté dopolední se vydáváme poznat ten Singapore, co známe z fotek a musím zde poznamenat, že čtvrť Geylang je ráno a dopoledne a vlastně i velkou část odpoledne úplně mrtvá, tady to začíná až s večerem.  Takže tam kde včera večer byl milion lidí  teď není nikdo a mi nerušeně dojdem až na vlakovou zástavku odkud se vydáváme do centra. Díky velmi dobrému systému městských vlaků, které jsou rychlé, čisté a neuvěřitelně levné se rychle dostaneme přímo do areálu Marina Bay Sands. Zastávka je přímo v nákupním centru, které se nachází mezi kasínem a  výstavním centrem.  Kasino jsme vynechali i když pro turisty je vstup volný, spíše nedopatřením jsme si prošli výstavní centrum a prohlídku jsem zakončili v nákupním centru, kde kromě tradičních obchodů naleznete snad všechny butiky těch nejluxusnějších značek. Navíc je zde umělá řeka, kde se můžete nechat svést na gondole, či ledová plocha s umělým ledem, kde si můžete během nakupování zabruslit. Já si zde vyhlédl jednu restauraci na zítřejší oběd a naše cesta směřuje na střechu hotelu, který je znám nejvýšše položeným bazeném na světě. Leží na střeše tří věží hotelu  ve výšce asi 200m.  Aktuálně nejvyšší budova v ČR má něco málo přes sto metrů. Vybavení náčiním pro druh pohybu, který se nazývá plavání, jsme pak velmi zklamaní, když se dozvíme, že na střechu se sice za 35 singaporských dolarků podívat můžeme, ale bazén je jen pro hotelové hosty.  No výhled ze střechy je tak i tak úžasný a strávíme zde skoro hodinku kocháním se a vyzkoušíme i pár českých triků, jak se dostat k bazénu, bohužel triků neúspěšných.  Rychlovýtahem, kterým cesta z této výšky trvá pouze několik málo vteřin, se dostaneme do haly hotelu, která je průchozí pod všemi třemi věžemi a jako vše zde je monumentální plus z ní vede cesta do botanické zahrady, kam se vydáme trošku zrelaxovat.



Po botanické zahradě projdeme kolem muzea které se nachází naproti velkého hlediště, před kterým se odehrávají nejrůznější vystoupení, v současné době je zde fotbalové hřiště jak můžete vidět na fotografii.

Durian, foto z webu
Naše další kroky směřují přímo do city, kde se nachází shluk mrakodrapů, které neustále přibývají, ale najdete zde i starou část Singapore, či čínskou a indickou čtvrť.  My pořídíme nezbytné foto s Merlionem, což je mořský lev a je to národní symbol tohoto městského státu, který představuje mýtické imaginární zvíře s hlavou lva a tělem ryby. Rybí tělo pak představuje rybářskou vesnici, z které Singapore vznikl a hlava reprezentuje originální název Singapore - Singapura město lvů. No a jelikož se prudce setmí vinou velké oblačnosti a spustí se silný déšť usadíme se v restauraci s výhledem na vlastně vše co jsme dnes navštívili a pár pivek dokud nepřestane pršet, je velmi příjemným osvěžením. Den zakončíme na světelné show, která se zde odehrává každý večer a musím říct, že projekce na vodní stěny jsou velmi zdařilé. No a po show zpět do Geylangu, kde už je opět živo navštívíme pár místních obchůdků, jako pak už pokaždé nám to nedá a zakupujem pár místních specialit, jako rybí chipsy, či kokosový nápoj nekokosové chuti, ale vítězem dne se stává Durian. Durian je v jihovýchodní Asii považován za největší pochoutku mezi ovocem, zralý plod intenzivně páchne a vypadá jak mužské přirození. Ve většině hotelů a veřejných prostorů se pak nachází cedulky, které zakazují Durian. Přesto právě třeba ve čtvrti Geylang najdete restaurace, které neprodávají nic jiného než Durian. Každopádně chuť, která má být to proč je durian králem mezi ovocem, je nepopsatelná, ale určitě ne ovocná a ještě několik hodin po požití krkáte cibuly, takže sorry duriane, ale nikdy více.

Náš druhý Singaporský den, jsme strávili v Čínské čtvrti a na ostrově Sentosa. Ostrov Sentosa je vlastně jeden velký zábavní park a když píšu velký, myslím obří. Cesta na ostrov má několik variant, krom autobusu a lanovky také jednokolejný vlak, který volíme my jako druh přepravy. Jedeme sem hlavně proto, že se chcem na jedné z místních uměle vytvořených pláží trošku poválet.  Což se nám daří, ale dlouho nám to nevydrží a vydáme se prozkoumat zbylé části ostrova, takže krom pláží zde najdete, nákupní centra, obří akvária, bazény s delfíny, pobočku studia Universal, kasíno, vyhlídkové věže,  v dnešní době velmi moderní vzdušný tunel kde si můžete vyzkoušet skok padákem bez padáku :-) samotřejmě spousty restaurací a barů, vlastní autobusovou dopravu a to určitě není vše. Ale nám to stačí a jedeme zpět do centra Singapore na oběd tedy spíše už večeři do včera vybrané restaurace. Jedná se o restauraci v nákupním centru, která je v michelinském průvodci a patří mezi ty nejlevněší v tomhle průvodci, takže jedinečná šance si to vyzkoušet a moc neutratit. Večeře byla výborná, když napíšu, že jsme měli knedlíky, tak vás asi neoslním, ale je to tak měli jsme knedlíky :-) Po večeři  je v plánu jen Singaporské ruské kolo, které je největší na Světě, jestli už ne tak aspoň pár let bylo a s výškou 165m je o 30 metrů vyšší než londýnské kolo. Vyhlídka na noční Singapore a cca 30min na ruském kole byl hezký zážitek a můžu jen doporučit.

Tímhle bych naše povídání o Singapore zakončil, jelikož další den nás čekal už jen přesun autobusem do Malaysie, konkrétně do města Melaka, ale o tom a o celé Malaysii zase příště milé děti.

Více o Singapore třeba zde :
http://cestovani.idnes.cz/singapur-zakazy-pekelne-vedro-a-stovka-cechu-f37-/kolem-sveta.aspx?c=A080213_162349_igsvet_skr


Sýýýý jůůůůů....














Žádné komentáře :

Okomentovat